preskoči na sadržaj

Osnovna škola Augusta Harambašića Zagreb

Login

Turnusi

 

Ovaj tjedan je:

15. studenog - 19. studenog

A smjena

Zadruga Ružmarin

E-dnevnik

Kalendar
« Studeni 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Prikazani događaji

Raspored zvona

Za vrijeme trajanja epidemioloških mjera raspored zvona možete pogledati u okviru Raspored zvona u glavnom izborniku.

 

Brojač posjeta
Ispis statistike od 7. 3. 2019.

Ukupno: 125075
Danas: 3
Knjižnica

ŠKOLSKA KNJIŽNICA

 

 RADNO VRIJEME:

 

PONEDJELJAK  9:00 – 14:00 

              UTORAK  9:00 – 14:00

  SRIJEDA  14:00 – 18:00

                                  ČETVRTAK  14:00 – 18:00                             

PETAK A smjena: 14:00 – 18:00

           B smjena: 9:00-14:00

 

ŠKOLSKA KNJIŽNIČARKA:

 Sonja Ivančić

 

 


Klikom na katalog možete pregledavati građu školske knjižnice te provjeriti dostupnost knjige koju želite posuditi. 


Školska knjižnica je omiljeno mjesto mnogih učenika. To je mjesto gdje se učenici mogu družiti, ponavljati školsko gradivo, pisati zadaće, izrađivati plakate i druge radove, igrati društvene igre, pregledavati i čitati časopise te naravno čitati i posuđivati knjige. 

Korisnici knjižnice su učenici i djelatnici Škole te su dužni pridržavati se Pravilnika o radu školske knjižnice. Pravilnik je dostupan u privitku niže, a u nastavku pročitajte izdvojena pravila korištenja i posudbe knjižnične građe. 

KORIŠTENJE KNJIŽNIČNE GRAĐE

Članak 11.

Za trajanja radnog vremena korisnici mogu boraviti u prostorijama školske knjižnice. Korisnici u knjižnicu ne smiju unositi predmete odnosno aparate čijom se uporabom remeti redovni rad knjižnice.

Članak 14.

U prostorijama knjižnice mora biti red i mir.

Korisnika koji narušava red i mir, knjižničar je ovlašten udaljiti iz prostorija knjižnice.

POSUDBA KNJIŽNIČNE GRAĐE

Članak 16.

Knjižnična građa može se koristiti u čitaonici.

Za korištenje izvan prostorija knjižnice korisnici mogu posuditi:

- odjednom 3 knjige na vrijeme do 21 dan

Članak l7.

Izvan prostorija knjižnice odnosno čitaonice ne mogu se koristiti priručnici, enciklopedije, leksikoni, rječnici, bibliografski rječnici, bibliografije, atlasi, gospodarski pregledi i slično osim kada se radi o razrednoj posudbi prema zahtjevu učitelja ili stručnog suradnika. Isto vrijedi i za časopise.

Članak 20.

Korisnici su dužni čuvati knjižničnu građu od svakog oštećivanja. Korisnici ne smiju trgati listove knjiga, podcrtavati dijelove knjiga, izrezivati slike, prljati knjige i sl.

Korisnici su posuđenu knjižničnu građu dužni pravodobno vratiti.

POSTUPAK U SLUČAJU OŠTEĆENJA, UNIŠTENJA ILI GUBITKA POSUĐENE KNJIŽNIČNE GRAĐE

Članak 24.

Korisnik koji izgubi, ošteti ili uništi posuđenu knjižničnu građu, odgovoran je za štetu.

Ako je posuđeni primjerak knjižnične građe oštećen toliko da se više ne može koristiti ili je uništen odnosno izgubljen, korisnik je dužan nabaviti i vratiti knjižnici istovrsni primjerak kakav je posudio.

Ako korisnik ne postupi prema stavku 2. ovoga članka, dužan je nabaviti i vratiti knjižnici drugi primjerak koji joj je potreban, u visini cijene posuđenog primjerka.

Kada korisnik ne postupi ni prema stavku 3. ovoga članka, dužan je Školi nadoknaditi štetu u protuvrijednosti oštećenog, uništenog ili izgubljenog posuđenog primjerka.

Odluku o plaćanju nadoknade štete iz stavka 4. ovoga članka na prijedlog knjižničara donosi ravnatelj. Za štetu koju prema stavku 1. ovoga članka učini učenik, odgovoran je roditelj odnosno skrbnik učenika.

PROJEKTI, RADIONICE I AKTIVNOSTI KOJE ĆE SE ODRŽAVATI U KNJIŽNICI TIJEKOM 2020./2021. GODINE

 

Ove godine u školskoj knjižnici održati će se nekoliko zanimljivih projekata, radionica i raznih aktivnosti s ciljem informacijskog opismenjavanja, poticanja čitanja te kreativnog izražavanja i stvaranja. Provesti će se na načine koji će u određenom trenutku biti mogući s obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju stoga Vas molim za razumijevanje.

1. Posjet grobu Augusta Harambašića

(U izvannastavnoj aktivnosti sudjeluju Matija Bunjek Pajdek, Lidija Novosel i Petra Medić)

Ovom aktivnosti želi se potaknuti razvijanje ljubavi i poštovanja prema književniku Augustu Harambašiću te upoznati učenike s likom i djelom Augusta Harambašića. Također želi se očuvati sjećanje na pisca te promicati književno stvaralaštvo.Planiran je i posjet gradskom groblju Mirogoj (Mirogojske arkade) krajem mjeseca listopada 2020.

*zbog trenutne situacije umjesto posjeta grobu Augusta Harambašića na jednoj radionici izrađivati će se plakat o Augustu Harambašiću i njegovom stvaralaštvu

2. Nacionalni kviz za poticanje čitanja: Istraživači planeta Z

Ovim kvizom želi se potaknuti razvijanje čitalačkih navika te razvijane pismenosti i kulturno opismenjavanje.

Ovim projektom želi se mladim čitateljima, učenicima viših razreda osnovne škole ponuditi zanimljivi i zabavni, kvalitetni online izvori informacija koje je potrebno proučiti za točno rješavanje kviza. Kviz se može riješiti kod kuće ili u nekoj od dječjih knjižnica (Gradskoj ili školskoj). Postoje mrežne stranice kviza i takav način pristupa djeci u ovo vrijeme epidemije je izrazito praktičan i koristan. Završna svečanost Nacionalnog kviza za poticanje čitanja održat će se u petak, 13. studenog 2020. godine u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, uz prigodan kulturni program i izvlačenje nagrada.

Link za pristup kvizu: https: / /www.mhk.hr/kviz/

 

3. Čitam ti priču

Ovom izvannastavnom aktivnošću i radionicom želi se prvašiće upoznati sa školskom knjižnicom te potaknuti kod njih želju za čitanjem te izazvati interes i motivaciju za budući dolazak u knjižnicu i daljnje čitanje tijekom školovanja.

Aktivnost će se provesti na način da će se svaki tjedan čitati po jedna priča po izboru knjižničarke u trajanju od sat vremena a nakon pročitanog s učenicima će se provesti kratki razgovor o pročitanom i iznošenje njihovih dojmova, svoje dojmove moći će izraziti usmeno i/ili pismeno (tekstom/slikom) a na kraju provođenja aktivnosti zajednički će se napraviti i plakat.

Radionica će se održavati od 1.11. utorkom od 13-14h u prostoru školske knjižnice.

* ako nekom ne odgovara termin može mi se obratiti pa ćemo se dogovoriti oko termina održavanja radionice

 

4. Projekt razmjene straničnika „Bookmark Exchange Project“

(U projektu sudjeluju Petra Medić i Iva Ostojić)

Ovim projektom želi se povezati sa školom partnerom iz inozemstva te izrađivati i razmjenjivati  straničnici koji će biti rađeni na zajednički dogovorenu temu.

Ovom radionicom izrađivati će se i razmjenjivati straničnici te ostvarivati komunikacija sa školom partnerom. Projekt će se provoditi tijekom mjeseca listopada i studenoga  2020./2021. godine.

Ciljevi projekta su poticanje čitanja, razvijanje senzibiliteta za kulturnu baštinu svoje, ali i strane države te prihvaćanje i istraživanje drugih kultura. Također želi se razviti tolerancija i povezanost sa učenicima iz druge države te poticati komunikacija na stranom jeziku.

Tema ovogodišnje radionice je: "Pronaći način za biti zdrav i dobar"

 

5. Naša mala knjižnica

(U projektu sudjeluju Iva Ostojić, Iva Gluhak, Martin Juriček, Petra Medić)

Osnovni cilj projekta Naša mala knjižnica je uz veće promotivne aktivnosti bolje predstaviti odabrane autore iz Hrvatske, Slovenije i Litve i povećati interes za njihove knjige te povećati publiku i stvoriti kritičke čitatelje. Osim čitanja odličnih knjiga, učenici će biti uključeni u različite aktivnosti poput izrade i ukrašavanja čitateljskog kutića, čitateljskog vlakića, razmjenu knjižnih junaka...

 

6.  Natjecanje u znanju i kreativnosti „Čitanjem do zvijezda“

 

Tema ovogodišnjeg projekta za šk. god. 2020./2021.

 

„U svijetu knjiga“

 

Odabrane knjige za projekt

 

Miris knjige : Jadranka Klepac (Naklada Ljevak)

Matilda : Roald Dahl  (Mozaik knjiga)

Demon školske knjižnice : Morea Banićević (Hangar 7)

Tom Gates – Svjetski dan knjige – najbolji u povijesti (dosad) : Liz Pichon (Školska knjiga)

 

Projekt se provodi na sljedeći način: čitati će se odabrani naslovi u knjižnici ili kod kuće te kasnije razmjenjivati dojmovi o pročitanom s ostalim sudionicima i knjižničarkom. Svake sezone čitaju se četiri knjige koje su tematski povezane, odnosno svaka sezona ima svoju temu. Nakon pročitanog u kvizu znanja učenici odgovaraju na pitanja iz zadanih knjiga. Školsku ekipu čini troje učenika. Učenici mogu na zadanu temu izraditi i kreativni uradak, a on je individualni rad jednog učenika. U ovom dijelu projekta može sudjelovati svaki zainteresirani učenik bez obzira na to sudjeluje li u kvizu ili ne.

Ciljevi projekta su: razvijanje čitalačkih navika, razvijane pismenosti i kulturno opismenjavanje te odgoj učenika s razvijenim kulturnim potrebama i navikama.

Sastanci sudionika s knjižničarkom će se održavati ponedjeljkom od 13-14h i srijedom od 14h-15h!

 

NAPOMENA

Mjesto i vrijeme održavanja projekata, radionica izvannastavnih aktivnosti može biti promijenjeno s obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju.

 

Nadam se što većem broju zainteresiranih. 

Knjižničarka Petra Medić

 

preskoči na navigaciju